fbpx

Jump! Het winnende beeld van de uit Hongarije afkomstige fotograaf Csaba Daróczi is gekozen uit ruim 14.000 inzendingen uit 73 landen. Een absoluut record aantal voor de Nature Photographer of the Year competition (NPOTY). Direct na de prijsuitreiking had ik de eer om met Csaba te spreken over zijn winnende beeld: een zwartwit foto van twee springende konijnen die elkaar hoog in de lucht kruisen.  “Deze foto is genomen in Kiskunsag, vlak bij het dorp Bócsa in Hongarije waar ik woon. Ik had daar een sprong (kolonie) met konijnen ontdekt en ben gestart met fotograferen. Door mijn verrekijker zag ik de konijnen regelmatig tegen elkaar omhoog de lucht in springen, bijvoorbeeld wanneer ze om voedsel vechten. Ik vond dit gedrag zeer fascinerend om te zien en onmiddellijk wist ik dat ik daar een foto van wilde maken.” Hij lacht een beetje wanneer ik hem vraag of hij een bepaalde fascinatie voor konijnen heeft. “Nee, ik ben niet bijzonder gepassioneerd door konijnen. Ik vond de situatie wel erg speciaal om te zien.”

 

“In totaal ben ik er 72 ochtenden mee bezig geweest en heb ik duizenden beelden gemaakt. Er zitten wel een paar goede tussen”

Niet bang. “De konijnen zijn totaal niet bang en vertonen hun natuurlijke gedrag, omdat ze gewend zijn aan auto’s en dus aan bewegende onderwerpen. Hierdoor kon ik ook dichtbij de konijnen komen en interessante beelden maken. Eerder zag ik ze namelijk alleen in de verte”, licht Csaba Daróczi toe.

Kersverse winnaar Het fotograferen van de konijnen doet hij, in de periode van maart tot april, niet de gehele dag. Voordat hij op pad gaat bekijkt hij hoe de condities buiten zijn. “Voor de foto die ik in gedachten had wilde ik namelijk backlight met een donkere achtergrond. Uiteindelijk ben ik er vorig jaar zo’n 72 ochtenden mee bezig geweest en heb ik duizenden foto’s gemaakt. Er zitten wel een paar goede tussen…”, vertelt de kersverse natuurfotograaf van het jaar.

 

“Als je een goed idee én een visie op natuurfotografie hebt, kun je ook dichtbij huis een prachtplaat maken”

Knallende energie De jury heeft dit beeld uit de vele duizenden inzendingen gekozen vanwege de sfeer, de timing, het prachtige licht en de perfecte scherpte en compositie. “Deze foto bewijst maar weer eens dat je geen zeldzame of exotische dieren voor de lens hoeft te krijgen om toch een perfecte natuurfoto te maken. Als je een goed idee én een visie op natuurfotografie hebt, kun je ook dichtbij huis een prachtplaat maken”, zei Keith Wilson, voorzitter van de jury. “Opmerkelijk is verder dat het een om een zwart-wit foto gaat, maar juist hierdoor knalt de energie uit de foto”, aldus Wilson. Na het gesprek bedank ik de trotse Csaba Daróczi die nog steeds een beetje verbaasd is over het winnen van de wedstrijd. “Het is ongelooflijk”, zegt hij. Het komende jaar gaat hij zeker van deze prijs genieten. 

voorbeeld blogpagina

Nature_Photographer_of_the_Year_contest

Subscribe To Our Newsletter

Subscribe and get the latest news about our contest Nature Photographer of the Year! (NPOTY)

You have Successfully Subscribed!